Tuesday, September 05, 2017

Projek Buat Pagar Kebun Di Kampung

Rumah kat Semnyih tak siap lagi tapi dah bawak tukang tukang ni balik kampung sebab nak buat pagar..


Alhamdulillah dorang sanggup buat keje kat Melaka then sambung balik keje kat Semenyih


Tanah kat kampung ni dah dibersihkan, tapi pagar tade, so kami plan nak buat kebun sayur je kat tanah ni.. 


tu yang nak dibuat pagar sekeliling tanah ni. Insya Allah dalam masa terdekat nanti nak start tanam sayur pulak..


Kot pasni icik abam dah boleh jadi tokei sayur, so bini dia leh jadi memmm, takyah dah nak stress stress keje makan gaji.. hihihi :p


Nengok gaya dan semangat tu dah macam petani dah.. :p


Dalam tiga hari jugak dorang ni buat keje kat kampung..


Cuaca kat kampung time ni memang panas gile, tapi nasib baiklaa dua orang buat keje, pastu icik abam ade la jugak menyibuk menyibuk dok tolong mane yang patuttt..


Pasni kalau nak buat pagar kat tanah sendiri senanglaa kan, takyah upah orang dahhh :p


Selain menyibuk nengok orang keje, kite suruh icik abam amek gambar setiap progress keje yang dah berjalann.. hihihi


So setiap gambar yang kite dapat tu, kite tepek kat sini.. 


Rajin dorang ni, pagi pagi dah start keje, pastu dah lewat petang baru stop keje. Pastu tengah hari dorang rest time lunch je, pastu sambung keje balikk..


Sepanjang tiga hari dorang buat keje kat kampung ni, dorang tido kat rumah pakcik. 


Sekejap je dah nampak progressnye.. Laju sungguh dorang ni buat keje, walaupun cuaca sangat panas kat Melaka ni


Nampak macam senang aje dorang buatkan, tapi kite yang dok perhati dari jauh ni pun rase penat dan susah tauu.. ingat ringan ke setiap tiang pagar ni.. hihihi


Tu yang icik abam dok bawak van tu tadii, konon nak tolong angkut tiang tiang ni ke atas, so kuranglahh sikit beban dorang nak angkat tiang tiang pagar yang berat ni..


Dari kawasan bawah naik ke kawasan atas, sekejap je siap, hanya dalam masa satu hari..


Tapi disebabkan kat kawasan atas ni, ade paip air dan tanah agak lembab, so dorang setelkan alih paip air kepunyaan jiran ni dulu..


kalau tak alihkan paip air tu tak boleh, sebab kang kalau buat je bim tu nanti tak kuat pulak sebab ade air mengalir camni..


tapi papepun kite buat sempadan dulu ye..


Dan gambar berikutnye ni keadaan pagar yang dah siap..


Gambar gambar ni pulak, ibu kite yang amekkan dari jauh je haa..


 Time pagar ni siap kami dah balik KL dah, so nengok progress dari gambar jelaa..


Papepun yang penting, tuan tanah puas hati..


Dari bajet nak kena 7 ribu jadi 5 ribu, kire 2 ribu lebih tu boleh buat beli benih sayur ye takk hahaha


Siap dapat pakej pangkin ni haa, yang ni icik abam yang request. Patutnya icik abam yang nak buat, tapi sekerat jalan je, last last terus siap gini.. hihihi


Sebelum dorang balik, sempat gak dorang repair lantai garaj rumah ibu ni haa.


Salam Perkenalan,

3 comments:

mama tisya said...

bebrudi pada tanah bgs hasilnya nanti..hah dh siap pasang pagar okla..

Norliza Nordin said...

@mama tisya betul la tu, mudah mudahan dipermudahkan segalanyaa

PERMATABIRU said...

wahh boleh berkebun dah lepas nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...