Tuesday, September 12, 2017

Masuk Thailand Kali Kedua Hanya Berdua Sahaja

Kalau tahun lepas kami masuk Thailand bersama geng icik abam, tapi tahun ni kami masuk Thailand berdua aje, masih lagi masuk guna kereta sendiri, tapi kalini kami masuk dari border Bukit Kayu Hitam, rasenye ni lagi dekat daripada masuk dari Wang Kerlian.


Disebabkan entri sebelum sebelum ni dah terangkan bagaimana prosedure nak masuk sempadan Thailand dengan bawak masuk kereta sendiri, so kalini takyahlaa nak terangkan lagi yetakk.. tapi kot ade yang nak tahu gak, korang boleh klik DISINI ye. Kat situ maybe korang boleh dapat info dan details yang lebih tentang tempat tempat yang kami pergi iaitu di Danok, HatYai dan Krabi.


Plan nak masuk sempandan ni sebenarnye last minute punye plan. Dari Penang ke Langkawi then terus ke HatYai. Memang berjalan sakan time ni sempena #LizNir5thAnniversaryTrip.. Alang alang dah dekat kann, semua ni gara gara dah lame tak makan Pulut Ayam.


ni antara checklist yang diperlukan kalau nak bawak masuk kete ke sempandan. No telefon pun ade kot senang korang nak deal pape..


Borang TM2 & TM3 tu boleh gak buat kat sini senang..


fill in borang siap siap then teruskan perjalanan ke border, mase kami pergi agak sesak gaklaa kalau masuk dari border Kayu Hitam ni..


Dah sampai imigresen dorang pun kemain jenuh menunggu Q nak chop passport pulak..


Setengah jam macamtu kami dah boleh masuk Thailand..


sebelum merayap lebih jauh meh kite pekena Pulut Ayam dulu..


Kemain excited icik abam ni haa nak makan Pulut Ayam, kite lak makan ala kadar je time ni, sebab baru lepas operate aritu so tengah berpantang lagi tuuu


tapi disebabkan nak berjalan punye pasal, terpakselaa skip sekejap pantang pantang tu hihihi :p


Sementara tunggu Pulut Ayam ready kite pekena Mangga Pulut dulu. Serius sedappp, tang mangga tu yang sedap, manis sangatttt!


Dan inilaa Pulut Ayam yang diidam idamkannn dah muncullll.. hihihi


Selesai pekena Pulut Ayam kite sambung berjalan ke Klonghae Floating Market ni..


Ni antara salah satu syurga makanan yang kami nak pergi sangat, tapi kesiannye, bila dah sampai rupanya tutup.. hahaha 


Hari weekdays dorang tutup rupanye hukhuk


tapi takpelaa kite bergambar kenangan ajelaa kat situ ye.. hihihi


Dah puas berjalan dan dah lapar balik kami ke kedai ni semulaaa..


Alhamdulillah, makanan masih sedap macam kami makan tahun sebelumnya..


So ni antara menu yang kami order.. 


Kailan ikan masin


Siakap sweet sour


Dah agak malam baru kami keluar dari Thailand, tu pun sebab malam tu kami nak ke Perlis untuk majlis malam berinai member opis pulakk


Sebelum balik tu, sempat gak tapau Pulut Ayam..


Ni memang betul betul mengidam icik abam ni hahaha :p


Good bye Thailand. Ade rezeki kite jumpa lagi ye, dah lame sangat ni tak berjalan dok sibuk uruskan hal rumah je ni.. hukhuk 



Salam Perkenalan,

4 comments:

mama tisya said...

pernh masuk danok ms tu outstation kt kedah..so ada org bw masuk..tk bw pn passpord tp ada org dlm hehe...adik akak pi aritu floating market tu..meriah makanan...tutup weekdays ek

Norliza Nordin said...

@mama tisya aah kak, dah sampai pastu tutup pulak, hihihi

Hasliynda Umairah said...

bestnya tgk makanan kat sana
sedap2 belaka

Radhia Razali said...

masakan siam nampak sungguh menyelerakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...