Thursday, January 26, 2017

Pengalaman Operate Buat Pertama Kali

Lepas operate sampai sekarang memang kite kena consume dengan ubat. kena jaga makan, kire kena berpantang macam macam sebab nak sihat dan nak capai ape yang ditarget.. Mudah mudahan Allah murahkan rezeki kami tahun ni selepas dah lalui operation bagai ni. Memang tak pernah terpikir sampai ke tahap gini susahnye untuk nak dapatkan rezeki anak. Tapi orang cakap kalau tak usaha macamana nak berjaye.. ye tak.. papepun semua ni bergantung pada rezeki dan qada' & qadar Allah s.w.t.. kalau dengan izinNya Insya Allah..


Ini adalah cerita susulan selepas dapatkan rawatan kat Klinik Pakar Wanita Medina Taman Melati aritu.. Hari sabtu apoimen kami dengan doktor, hari rabu kite dah kene masuk wad untuk operate. kalau ikut cakap doktor aritu, awal lagi die nak buat operation, plan nak buat isnin tu.. Tapi kite minta tangguh beberapa hari sebab kite nak setelkan kerja dan insurance. Maklumlaa operation ni bukan benda kecik bagi kite.. walaupun doktor cakap operation kecik saje, tak payah takut bagai.. tapi kite punye stress dan moody before nak operate tu hanya asben dan family terdekat aje yang tahu. Maklumlaa kite ni nak cakap sihat sangat sepanjang hayat tadelaa, tapi memang tak pernahlaa masuk hospital ke ape, pastu pulak memang tak boleh dengar pasal hospital, mesti terbayang rumah mayat, jarum, darah dan macam macam lagi.. Ishhh memang seriau jugakla sebelum ni kalau sebut pasal hospital..


Tapi Alhamdulillah lepas dah ade pengalaman duduk kat hospital dan operation ni, hati makin kuat dan perasaan takut kat hospital dah kurang sikit. Tapi tak bermakne kite nak masuk hospital lagi.. memang taknak dahlaa.. hihihi


Sebelum nak operation ade beberapa proses yang perlu kami lalui. Kami kena jumpa doktor kat Klinik untuk briefing pasal operation then keesokkan harinye kami ke KPJ Ampang Puteri untuk hantar bermacam borang termasuk kad insurance dan tandatangan segala mak nenek borang sebagai tanda setuju untuk proses pembedahan.. Semuanya pihak hospital dan doktor yang uruskan, kite hanya provide details yang diperlukan..


Bila sampai waktu yang ditunggu, tiba masanye kite kena check-in kat hospital. pada mulanya kami memang dah booked single room. kami amek single room sebab senang asben nak tunggu. Sebelum nak masuk hospital tu pun pihak hospital ade call bagitahu yang bilik single standed yang kami mintak tu full tapi dorang gantikan dengan Deluxe private tapi still single room dan asben boleh teman.


tengah malam kite, asben, ibu, kakak ipar dan adik-adik kite follow nak check-in sekali. yelaa masing masing nak temankan kite malam tu sebelum operation. Tapi bila sampai kaunter nak check-in bole pulak dorang cakap semua single room dah fully booked dan memang takde yang kosonggg.. Ermmm sedih gile dah time ni.. yelaa asben konpem tak boleh nak teman dah malam tu. huhuhu


Nak taknak amek jugakla bilik 4 bedded, bilik besar memang tade masalah sangat pun, tapi kite ni nak laki kite time tu, so tu yang rase frust sikit time tu. kalau ikutkan ibu kite boleh temankan malam tu, tapi kite pikir takpelaa, dah asben tak boleh teman, biar kite jelaa check-in sensorang malam tu. Sebab nak bagi ibu tido situ pun mesti tak selesa orang tua tu.. sian pulak.. so kite suruh die ikut icik abam balik je malam tu.

So malam tu dok sensorang kat wad bermulalaa pengalaman yang tak dapat dilupakan sehingga hari ini..  Masuk masuk tu memang dah start puasa. Pastu sementara nak lelap tu datang nurse buat rondaan dan check-up.. kite memang nebes mase tu sebab dah pikir kena suntik dengan jarum., kite memang penakut kat bab jarum ni.. Tapi rupanye nurse nak check tekanan sahaja. Disebabkan kite nebes time tu tekanan agak tinggi.. pastu nurse tu cakap jangan takut, tarik nafas pastu baru dapat bacaan normal.. agaknye die bole nampak muke cuak kite agaknye time tu.. hihihi


dah selesai bab tu, kite try untuk lelapkan mata lagi sekali.. tapi tak sempat nak lelap, nurse datang lagi nak bagi ubat berakk pulak.. Perghh yang ni kite memang seram pada mulanye.. siap dah tanye awal awal kat nurse tu sakit tak.. tergelak nurse tu.. "tak pe, saya buat slow-slow.. tarik nafas, tak sakit sangat"... so kite pun ikutla arahan nurse tu.. seb bek tak sakit.. tapi lepas tu memang teraburlaa cari toilet.. memang ulang alik ke toilet je malam tu.. memang langsung tak dapat tidor sampai ke pagi.. Sampailaa icik abam dan ibu semua datang baru kite dapat lelapkan mata kejap.. pastu dah kena ready untuk tukar baju semuaa.. T_T


tepat pukul 8 pagi camtu, kite dah ditolak ke bilik OT. time ni hanya Allah saje yang tahu ape perasaannye.. huhuhu.. tapi kite sikit pun tak nangis time ni.. sebab kite taknak mental kite down depan orang orang yang kita sayang.


Sebelum nak tunggu turn nak operate tu memang dah macam macam doa kite bace bagi tenang hati. Sampailaa kite ditolak masuk dalam bilik bedah dan doktor pakar bius tanye nak bius separuh ke penuh.. memang kite minta penuhlaa kan.. Sempat gak rase pedih dan sakit bile kena enjet ubat bius tu. tapi lepas tu kite dah pengsan sampai abes operation..


Lepas hampir dua jam setengah camtu operation berjaya dan kite dah dipindahkan ke tempat asal. mase lepas sedar tu rase gakla denyut denyut kat tempat luke tu, pastu rase mamai sangat sampai tak boleh nak bukak mate langsung.. pastu ade lak rase nak buang air, cakap kat nurse tapi nurse cakap buang aje sebab tiub air kencing dah pasang.. so legaa..


Lepas operate tu memang satu hari tak boleh nak gerak, badan ni memang dah rase lenguh tahap gaban dah.. baru tahu, ingat orang yang terbaring ni selesa je ke, lenguh lenguh gak badan tau.. nampak je macam rileks time ni.. hihihi


lepas je operation tu icik abam memang tak henti henti minta tukar bilik supaya malam tu icik abam dapat temankan kite. Yelaaa kite pun nak die temankan.. kalau semalam tu tak teman takpe lagi sebab tak rase sakit lagi time tu.. ni dah lepas, mesti ngengade sikit, mane bole nak berenggang hihihi


Hari berikut dapat bunga dan buah dari company.. kalau ikutkan hari ketiga dah boleh balik rumah dah.. tapi disebabkan kite terdemam malam tu, so kene tambah satu hari lagi..


suhu kejap kejap naik sampai cecah 40'c


So memang tak leh buat apelaa, kenala baring nengok tv aje kejenye..


terima kasih icik abam sebab sanggup berkampung kat hospital jaga kite.. padahal dia bukan selesa sangat tido kat hospital tu.. maklumlaa tidor atas sofa je.. hihihi


memandangkan kite ni suke simpan gambar sebagai kenangan, kite suruh adik kite amek gambar dalam bilik yang kami berkampung ni..


Macam biasa, dalam bilik air pun kite suruh snap jugak hahaha


Dan ni gambar dah nak balik. Alhamdulillah hari keempat dah tak demam, dah boleh balik yey!!!


Ni video sempena anniversary kite aritu.. mood bunge bunge so editlaa video sikit.. hihihi


Moga lepasni adelaa rezeki kami nak timang anak. Lima tahun rasa dah lame sangat berdua aje, sebelum ni pun rase dah buang mase lame sangat dah.. so kalau ade rezeki pasni memang bersyukur sangat.. kalau tak selagi tu kena berusaha dan sentiasa berpantang kalau bab makan.. Berat badan pun kena jaga ni.. kena turun berat sampai 50kg tu.. skang 60kg.. 10kg nak buanggggg, fuhhh doakan kite berjaya.. hihihi


Salam Perkenalan,

1 comment:

mama tisya said...

Akak pn riso kalo nk kena operation, sbb ms akak p checkup aritu kot ada cyst or fibroid, sbb kwn2 yg ada, mmg doctor akan suggest soh operation, alhamdulillah xde smoga dipermudahkn urusan liza ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...