Thursday, August 25, 2011

Info : Lokasi Speed Trap Malaysia Menjelang Hari Raya Aidilfitri & Merdeka 2011

Attack
Entry kali ni aku nk kongsi ngn korg info tebaru yg aku tahu n aku bace.. minx korg alert ye!

ape yg aku tahu sempena Hari Raya Aidilfitri dan Merdeka 2011 iaitu raya tahun ni tedapat beberapa lokasi dan kawasan yg ade speedtrap! so berhati2 la ketika memandu. ikut had laju yg telah ditetapkan.^_^

ok. kat bawah ni adalah beberapa lokasi yg menjadi kawasan speedtrap:

PLUS Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)

PLUS Arah Selatan:

1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

PLUS Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara
4- Km 11.2 berdekatan rel keretapi
5- Betul2 di exit Shah Alam

KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom

ELITE (Dari arah KLIA)

1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ

JALAN PERSEKUTUAN

1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)
8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)
9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)
10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)
11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)
12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)
13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai
14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)
15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)
16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)
17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)
18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas
19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang
20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju
21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras

Mesti ade di antara korg yg dah tahu kan.. tp saje jela aku nk share. harap dgn pekongsian ni terutamanye kpd pemandu2 lebih berhati2! so kalu tanak kene saman ikutla had laju yg telah ditetapkan.. ye tak?! hehehe (peringatan utk diri sendiri gak sebenarnye!)... kang da dapat surat raye payah lak kan.. tak bemakne raya jadinye! huhuhuhu. ok bye!

[ Catatan : Pandu Cermat Jiwa Selamat! ]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Tuesday, August 23, 2011

Kedai Selera Ramai Ikan Singgang

ok. entry kali ni nk cite pasal malam td.. cite berbuka besama Paklong & Maklong! ermm.. kalu ikutkan, kteorg g makan kt kedai ni bukanla time bebuka.. kteorg gerak ke kedai tu dlm kul 8.30 malam kot.. so xkire time bebuka sgt la kan..

aku ngn nir bebuka kt kedai paklong&maklong.. kteorg bebuka ala kadar je dl.. sb nye kang nk g mkn lg kan.. kteorg mmg da plan nk g makan kt kedai ni tp kne la bebuka ala kadar dlu.. sb nye nk lepaskn waktu Paklong & Maklong meniaga n sempat la maghrib dl..huhuhu..

kalu korg nk tahu, ni 1st time aku pegi makan kt kedai tu.. . ikan singgang pn xbape nk kenal kalu korg nk tahu.. kalu korg nk try gak.. meh cri kat2 ngn chow kit.. area2 Maju Junction tu.. ;)

ok la.. kpd sesape yg xtahu n xknl ikan singgang tu ape.. cam aku ni haaa.. jap lg aku tunjukkan ye.. ikan singgang ni merupakan makanan orang kelantan..eh entah.. kelantan ke terengganu aku pn xsure..hehehe.. im sorry!  tp org melaka ke org perak ke bole gak mkn.. hehehe.. ^_^

tak tahu nk celoteh ape, so korg ngk jela gambar-gambar makanan kt bawah ni.. ni antara makanan yg kteorg order!
Budu
Ikan Singgang
Kerabu Mangga
Tom Yam
Ulam
ok.. kalu korg nak tahu, mmg sedap wooo.. korg try la.. kalu korg xtambah nasi mmg xkn pecayela.. kesedapan hingga menjilat jari! tp pastikan jgn makan telalu byk tau.. takut nt temuntah.. macam ade org tu.. ops!!.. ^_^

meh nk tunjukkn gmbar kteorg lak..

[ Catatan : Malam ni nk jupe customer!]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Friday, August 19, 2011

Bahasa Melaka!


Ermmm.. mule-mule aku nk btola pade sape-sape yg tak tahu lg tu.. aku sebenarnye anak Jati Melaka. Melaka Maju 2010! Yeahhh! Bangga..bangga jadi anak Jati Melaka ni! hehehe.. Tunang aku lak orang Perak. so bile aku bkomunikasi ngn die ade jela yg die xbape nk phm kan.. same la ngn aku, bile die da kuar loghat die, langsung xfhm da..hehehe. Ok, entry kali ni aku tuju khas utk die supaya pas ni mudah die nk paham ape aku ckp.. tadela sibuk ckp aku wt ayat sendiri je! huhuhu.. Ayat-ayat Melaka ni akan kuar bile aku mmbebel2 ngn die! (kebanyakkan nye lah).. so meh aku terangkan sket sbanyk pasal Negeri Melaka dulu eh!

  Melaka terdiri dari 3 daerah iaitu Melaka Tengah, Alor Gajah dan Jasin. Eh chop.. skg da tambah lg satu! Daerah Hang Tuah Jaya... Kire aku ni org daerah Jasin. Kalu korg nk tahu, org Melaka Tengah adlh org Melaka yang berketurunan campur-campur iaitu Baba, Portugis dan Chetti (bukan ceti bagi pinjam duit tu tau)..kebanyakkan nyela.. ni ape yg aku tahula... Mereka ni kalu becakap, mmg ikhlas sungguh. Korg ade xkawan-kawan area sne? kalu adelah.. korg jgn tekejut bila nt korg da lame xjupe mereka2 ni  atau korg da lame xdtg uma mereka...  mereka akan ckp cmni, " Lama kau tak datang, ingatkan dah mampos !" hehehe.. So korg sabar jela tau, tu tanda2 kemesraan sejati mereka-mereka ni... ^_^

Patu, bagi org Melaka yg dkt dgn daerah Alor Gajah lak kebanyakkan nye dipengaruhi dgn slang ala2 Negeri Sembilan... aku pn xbape nk fhm kalu dorg ckp.. sb nye aku Melaka bahagian Selatan sket..

Bagi org Melaka daerah Jasin lak  ckp cmne eh.. aku pn xtahu nk terangkn cmne slang dorg.. ape yg aku tahu kebanyakkan dorg ni akn mngeluarkn sesuatu perkataan patu akhirnya mesti ade uuuuuu..Cth perkataan..."Ulau Melengkau Ats Pagau"..yg sebtol nye cmni.. "Ular Melengkar Atas Pagar!". 

Ok la, xtahu nk cocet-cocet ape lg, kat bawah ni aku terangkan perkataan2 dan maksud yg besa org Melaka gunakan.

Kamus Bahasa Melaka: ^_^

Kensal : Tuala
  1. Godak : kacau, bancuh. Contoh ayat: "Tam, air teh ni kau dah godak ke belum?"
  2. Kumbah : Menyepahkn sesuatu benda. Contoh ayat: "aku baru je kemas baju, ko dah kumbah balik"
  3. Tegak : Kebanyakkan org bile nk bto direction kata jln lurus@ jln  terus kedepan. Tp org melaka kata jln tegak.. (ni besa aku kne gelak ngn tunang aku bile aku bg direction kt die! Dush..dushh..)
  4.   Hawau : Lebih kurang macam perkataan “tak guna betul kau ni”
  5.  Kahau : Cakap kasar
  6. Lahanat, Lahabau & Sial : (Lahanat dan lahabau berasal dari percampuran budaya Arab di Melaka sejak zaman Kesultanan Melayu Melaka). Contohnya, lakh khabar dan akhirnya menjadi lakhabau. Maknanya tidak dengar khabar. Ayat mudahnya, “Joyah, lahabau kau, ingat dah mati” (Maksudnya : Joyah lama xdgr khabar@berita, ingat dah mati).
  7. Mentedarah, mencekik : Makan
  8. Kepau : Sepah ( contohnya, ko suka betul buat kepau kat dalam bilik aku!)
  9. Dak : Biasa digunakan apabila memanggil nama seseorang. Contohnya : kau kenal dak Dila, duk kat belakang rumah dak Nas..
  10. Gobok : Almari
  11. Membongkang : tidur yang amat lena. 
  12. Nau : Longat nau, Besau nau,  Kecik nau, jauh nau, tinggi nau. Agaknya dari pekataan Benar@Benau kot..hehehe
  13. Lopak : Pencil box
  14. Tiak : Panggil 
  15. Bongkau : Pergi/Berambus. Contoh ayat :  "Bosan la dok sini. Apa lagi jom bongkau"
  16. Menonong : jln x pndg kiri kanan..
  17. Tak semenggah : tak senonoh... 
  18.  belo : bodoh
  19.  Madang : Contoh ayat : "Kalau aku gi makan, madang je ko ikut"
  20.  Sangap : menguap
  21. Dedau : panas badan
  22. Berkecah : bersepah
  23. Godok : rodok
  24. Gebau : gebar(blanket)
  25. Basah lokos : basah lencun
  26. Belenging : tak pakai baju
  27.  Hujan petus : hujan lebat 
  28.  Lacak : Pijak
Ada banyak lagi.  Tapi ni jela beberapa perkataan yg aku igt.. Byk2 kang lupa lak kn. so blaja slow2 ye! sebelum aku terlupe, org Melaka kalu sebut pekataan yg ujungnya berakhir dgn huruf A mesti sesuka suki dorg tukar kepada huruf E kan.. kemudian meleret pulak tu. Contoh?  Contoh ayat : "Ko nak pergi mane……..Yele………Ikut suka hati ko le………".. Satu lagi kalu sesuatu perkataan tu berakhir dengan huruf R, maka akan ditukarkan kepada huruf U mcm aku da ckp td.  Contoh Ayat : "ular jadi ulau, keluar jadi keluau, pasar jadi pasau".

Tapikan, kat sini aku nk tegaskn la kat korg.. kalu dr ape yg kite nampak sgala perkataan yg dikeluarkn oleh Orang Melaka ni ade la nmpk cm kasar sket kn.. tapi  tak semua orang Melaka kasar tau.. Kasar-kasar dorg ni baik ati tau! hehehe.. kalu xcaye cer cr kawan org dr Melaka, tak pn cari la bf/gf org Melaka.. patu try cr gado ngn dorg! sure setepek korg dpt! tp pastu baik da die.. ckp je pungpang pungpang.. tp ati baik..heheh.. yeke?? korg judge jela sendiri! hehehe..Ok bye!

[Catatan : Tetibe rindu Melaka!]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Thursday, August 18, 2011

Mood Raya : Invisible! :[]:

Pejam celik, pejam celik.. Da 18 ari da kite bpose! Tak lame lg raye! Hukhuk. Ermmm... Baju raye xbeli, kasut raye xbeli, bak kate sume la xprepare pn.. Xde mud nk bshopg raye.. Xtahu la nape.. Dulu mase kecik-kecik bile da nk dekat raye mesti hepi semcam! Yela kan nk raye! Sape xsuke raye kan! 

Tapi bile da besa2 cmni, knp la raye rse cm xbape menarik je! Aku ngk yg lelain xcited je nk raye.. Awal-awal lg da brebut2 pegi shopg cari itu ini nk braye nt!
Mungkin skg ni raye da xbmakna bg aku! Yelaaa.. Braye ni besanye kite smbut dgn family tcinta, kawan-kwan kan.. Tp bg aku, raye jadi xlengkap bile ahli keluarga xlengkap! T_T... Ape-ape pn aku redha dgn ketentuanNya! Hukhuk 

Bak kate tunang aku, kite kne sentiase senyum! Xyah pikir kusut-kusut! Yang dah pegi tetap pegi! Kite yg hidup kne teruskn idup! Ya Allah! Engkau peliharala keluarga aku! Sesungguhnya yg baik semuanye dtg dariMu!

[Catatan : Rindu Ayah!!!! :(]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Learning is Fun!

Saya budak baru belajar, kalu salah tolong tunjukkan! ^_^

[Catatan : Masih mencube nk tukar background lak!]



Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Terima Kasih!


Ya Allah! Murahkanlah rezeki kami! Harap-harap usaha kami akan membuahkan hasil! Insya Allah. "Yg bulat xdtg brgolek,yg pipih xdtg melayang,harapkn pungguk rndukan bulan,belum tentu bulan jatuh ke riba".. Haa, tu adelah ayat yg sentiase dikuarkn oleh "sesorg"! Aku percaye setiap usaha pasti ade ganjaran!
Entry ni sebenarnya nk ucapkan terima kasih kpd adik-adik kat Institusi Profesional Baitulmal atau lebih dikenali dgn IPB sb rajin n btungkus-lumus menyiapkn hidangan berbuka kteorg arini! Thanksss!

[Catatan : Arini 3x tambah mkn spagheti!]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Wednesday, August 17, 2011

Selamat Menyambut Nuzul Al-Quran

 Eh, sekejap je  kn da sampai hari ke 17 Ramadhan kite berpuasa.. So arini bersamaan 17hb Ogos 2011 merupakan Hari Nuzul Al-Quran. tp KL xcuti!... Walaupun KL xcuti itu xmkne aku xsmbut Nuzul Al-Quran! Ape2pn, aku nk ucapkan Selamat Menyambut Nuzul Al-Quran buat semua umat islam! Semoga kita perbanyakkan amal ibadat di bulan mulia ini..

Kali ni aku nk kongsi dgn korg ape yg aku tahu tentang Nuzul Al-Quran... Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat Al-Quran yg pertama kepada Nabi Muhammad S.A.W hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana dlm kitab Al-Quran yg ade pada arini.

Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 drpd keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. ketika baginda sdg beribadat di Gua Hira', besamaan dgn tanggal 6 Ogos 610Masihi. 

Perkataan “Nuzul” bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi S.A.W maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yg serius memikirkan rahsia Al-Quran. Ayat Al-Quran yg mule-mule diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad S.A.W melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah 5 ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

Ok, tula serbe sedikit ape yg aku bace n aku tahu, kalu korg nk tahu tema Nuzul Al-Quran tahun ni iaitu 2011 bersamaan 1432 Hijrah ialah "Al-Quran Teras Kesatuan Ummah".. Jadi, jom bersatu! Jgn nk betelagah sesame sendiri je! tak dpt ape pn kalu kte bgado2 ssame sendiri kan... kannn...hehhehe.. Kite akan mnguntungkan bangsa len je! Hukhuk! xnk kan.. so pikir-pikirkn la.. hehehe.. Salam 1Malaysia! Peace! ^_^
[Catatan : Sumber diperolehi dari Wikipedia]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Tuesday, August 16, 2011

Kisah Dugong : Luke di dalam siapa tahu! T_T

Entry ni aku nk cite pasal kete aku! mesti ade yg xtahu lg pasal cite kete aku tu kan.. aku cite dr awl k. Sbnrnye bumper dpn kete aku tu pecah. Kne langgar agaknye, nmpak mmg xteruk sgt la kalu dr luar nye. Tapi sakit gakla mate aku nak nengok tiap-tiap ari. Sebab smpai skarang tunang aku xsempat lg nk g repair.. kteorg nk cover insurance je. Ok, ni aku tunjukkn "Luke luar" kete aku tu.

kalu ngk dgn mate kasar mmg rse cm xbape teruk pn kan. Mule-mule aku pn rse tadela teruk sgt.. maybe pecah kt situ je.. kire kalu pegi repair pn sure tak lame kete tu tersadai kt bengkel, sb mest nk kne tukar bumper tu je kot. hukhuk.. tapi smlm before nk bbuke kteorg pegi kedai aksesori kete, saje jela nk suh dorg belek-belek kete tu. Patu tunang aku ni gatal lak nk tukar hon BM katenye, so tukarla.

Da kate nk tuka hon, org kedai tu kne la jalankn tugas die kan. Dorg mule la bukak itu ini sb nk pasang hon yg baru tu.  kalu nk tuka hon tepakse la buka bumper dpn tu kan. Korg ngkla gambar-gambar kt bawah ni..
Haa.. ngk.. teruk gak kan.. kire kuat la gak kne langgar tu, sbb abs besi2 kt dlm tu sume pemek. Nk tunjuk sgt xpat sb amek gambar ni pn gune hp kamera je.

So, kpd en tunang, kalu nk braye dgn kete tu, pat-patla pegi btol kan.. kalu tak, raye mesti tak bermakna kan.. kann... Bg vios raye perak dl, sb myvi nk raye melaka! Hehhehe.. .. huhu

[Catatan : Harap-harap xkekok la nk bawak myvi nti ]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Monday, August 15, 2011

Keje Amal! ^_^

Kisah ni mase ari sabtu aritu. Lepas je abs keje.. waktu keje tak abs lg..tp bos da balik aku pn balik la kan.. aku terus pegi amek en tunang kesayangan kt opis die. Pukul bape aku pun da lupe.. tp rse nye dlm kul 2-3 petang kot.. Padahal time keje en tunang abs kul 1.. so terpkse la die tgu aku amek die cm aku besa tunggu die kn.. (Alaaa, lgpn die mesti suke aku amek die lmbt2.. sb lehla die abs kn energy yg die ade tu.. bak kate syokla die men game kan..).

Aritu aku kne amek die sbb aku nk g keje lewat, die plak kene g keje awl.. abs xkn die nk tgu aku lak kan.. so terpakse la aku pegi keje sendiri dan drive sendiri pegi ke Plaza Sentral tu.. Ok la dipendekkn cite ehh. Bukan keje amal ni yg aku nk cite sbnrnye..

Kite smbg blk cite pas balik keje tu ehh.. Pas je amek die, die ckp nk pegi gunting rambut.. Tuittt! Chop.. bkn nk gunting rambut, nak g cukur je. kalu nk pegi gunting rmbut pn bkn ade nau pn rmbut die tu.. kire nk trim die punye misai ngn janggut manggut die tulaaa.. Puncenye kteorg nk lengah2kan mase sb before nk balik subang kne amek abh die kt Hentian Duta. Abh die dtg KL dr Tapah utk bbuke same2! so dr dok melangguk je nti kteorg pikirkn la ape aktiviti nk buat smentara nk tgu abh smpai kan.. Tapi sebelum smpai ke kedai gunting rmbut tu kteorg singgah jap kt Tropicana Mall, ngk-ngk jap pameran kete yg ade kt situ... Da busan dok situ, kteorg pegi Court kt Mutiara Damansara, sje survey2  kamera.. (xabs2 nk ngk kamera kn!).. huhuhu

Time tu igt xjadila nk pegi kedai gunting rmbut sb pikir mest abh die da nk smpai KL.. Yela Tapah ke KL bape jam le sgt kn.. Paling-paling koman 3jam da smpai.. So encik tunang ni call la abh die tanye da smpai mne, tuptup abh die ckp br kuar Bidor, sb bas pancit! Alamakkk.. kire lmbt la lg nk smpai kan.. so kne pikirkn aktiviti len ni.. kalu tak kang ade je tedengar2 perut masing-masing meragam!

Dah busan dok merayap kat Court tu, aku ajak la die pegi kedai gunting rmbut cm kteorg da plan tu. Disebabkn dah dekat ngn TTDI, die pn ajakla pegi kedai yg besa die pegi.. Korg ngk gambar mase die mule-mule smpai kedai tu ehh..
Ishh..ishhh...itam pekat! ^_^
Ok, korg abaikan jela memek muke die tu tau! takyah tenung lame2!. kalu korg perhatikan muke die tu sume ade kan.. maksud aku, kire janggut ade, misai ade, jambang ade.. haaa.. yg tu la nk di trim! Tp bagi aku apela sgt kalu sx skale sume bende tu tade kan... maka, aku suh la mamak tu buang segala bagai tu.. hehehe.. kte ngk jap tukang gunting tu buat keje k..
Ok.ni aku amek dr tmpt aku duduk
korg ngk gambar yg kat bawah ni lak. Aku pegi dkt dorg sket.. nk lebih fokus! Yela kn pakai kamera xcnggih.. tak leh nk fokus2.. xleh nk nmpk dkt2.. xleh nk mikro2 bagai.. pakai hp cikai merah tu je..hehehe
Ok. tu gambar aku amek dkt sket. Sampai tepejam-pejam mate die! Mamak tu pn usha pelik je aku amek gmbr time tu.. hehehe.. Nak wat cmne kn. kene la amek gmbar sb da ade niat nk post dlm blog! Kan da ade blog skg.. so ape lg kan.. hehehe..

Time aku tunggu dorg ni ciap, aku bace la majalah-majalah yg ade kt dlm kedai tu. Punye la lame nk tgu dorg ni setel! huh! Tetibe je dtg sorg amoi ngn anak die. Masuk-masuk je da meraung-raung anak die.. Melalak-lalak.. Ape kene entah. Time tu aku tak tahu knp.. rupenye budak tu takut nk gunting rambut! Hahahahah.(macam dekman mse kecik dlu)

Mmg haru biru la jadinye time tu, aku nk bace majalah pn xsenang duduk.. dgn tepekik-tepekik siap.. kejap suare anaknye, kejap dgn suare maknye.. hehehe.. besala kan nk layan kerenah budak-budak.. entah ape entah ditakutkn.. tkut tpotong kepale skali kot.. hehehe..

Haa, ni gmbar mak budak tu dgn budak tu skali... Sempat lg aku amek!
dgn mak2 sx dok ats kusi tu, kalu x kang calibut lari lak bdk tu kn..
Ehh, da tepanjang lak cite tp keje amalnye xnmpk lg kan.. hehehe.. k la.. aku pendekkn lg cite ye.. hehehe.. besala.. aku kn suke mmbebel! Tunang aku tahu la kalu aku da mmbebel cmne.. tp sebelum tu nk tunjukkn gmbr tunang kesayangan aku ni pas selesai sume tu..hehehe

tadaaaaaa....
Hahahah..da cm bapuk lak kan..hehehe
Hahahaha.. rse nk gelak guling-guling je time tu.. mau taknye, dr aku kenal smpai skg xpnh lak aku ngk die idup tanpe misai ngn janggut tu.. sx hilang le pulak.. mmg da mcm lenla.. cm bapok pn ade.. hehehe cowi abang... lappp u...

Tak pela kan bang, paling koman pn org gelakkn abg je tade ape pn..hehehe..^_^
Tunjuk peace sket! ni aku suh die buat! hehehe
Ok.. aku pendek-pendekkn lagi cite.. sori-sori.. panjang lak cite.. Selesai je bab kedai gunting rmbut tu, tunang aku ni pn call la abah die da kt mne, da smpai Sg Buloh katenye, maksudnye da nak dkt la kan.. so kterg pn terusla gerak pegi Hentian Duta.

Haaa.. kat sini la bermula nye cite keje amal ni.. keje amal oleh en tunang! hehehe.. korg pn sedia tahu kn. KL ni manjang je jem! lg2 time cuti sbtu ahad. Sume kuar nk g shopg! (agaknye laaa).. Nk dijadikan cite, time tu aku rase da 6.36petang! kteorg masih tesekat kt bulatan Jalan Duta. Puncenye, semua berebut nk jalan, tade sape nk bagi laluan.. lame-lame sume tersekat kt tgh2 bulatan tu! Agaknye sume kelam kabut nk balik buke kot.. (cm kteorg!).. ^_^

Bile masing-masing sume dah tersekat, yg dlm bulatan xleh kuar bulatan, yg kat luar bulatan xpat masuk-masuk bulatan.. so ape lg, masing-masing kuarkn irama hon kete masing-masing laa! Adehh! yg xtahan tu lori2 pn same tumbas menmbah gemersik irama tu! Huh! bole jd pekak lame2 kalu dok tesekat kt situ je!

Lame-lame en tunang aku ni xtahan dgn bunyi2 hon tu ape lg, die pn pas stereng kete kt aku! maksudnye die suh aku amek alih bawak kete! die ckp die nk kuar kete! Opsss..nk pegi mnela ye...ermmmm...

Time die kuar tu bunyi da bising gile! kalu korg xcaye korg ngk video kt bawah ni...aku sempat rakam time tunang aku kuar dr kete!
video
memekakkn dorg??? ishhh...ishhhh

Kalu korg nk tahu, die kuar tu sbb nk pegi jage lalu lintas! siap pakai safety jaket! patu gune safety jaket aku lak tu! xmemasal! yelaa.. dr tade kn.. kang org xnmpk lak die dok tahan-tahan kang! sb time tu br nk benti hujan, cuace pn mendung smacam jela kan.. ditambah lak dgn pencahayaan yg kurg pd kulit die tu, susah lak pmandu2 len nk nmpk die kng..hehehe.. (takpe bang, abg burn cmtu pn, ang syg!)

Sbnrnye kteorg da tade idea cmne nk lepas dr jem yg xbgerak2 tu, nak amek abh lg, nk blk subang lg.. nk bbuka lg.. tu pasal die tpikir nk kuar je dr kete tu.. aku pn lantak kn jela die nk buat ape kn..sb time tu aku pn da fedup dok dlm kete yg xbgerak2 tu! hukhuk

yang best nye, bjaye gak aku mgerakkn kete masuk bulatan tu, rupe2nye tunang aku tu da jalan kn keje amal die tu.. hehehe.. spanjang aku nk pusing bulatan tu smpat gakla aku rakam reaksi tunang aku tu beramal.. tp dpt rakam kejap jela.. sbb kang aku lak punce nye wt jem balik kan.. ade kene seliging dgn tunang aku lak kan.. hehehe..

korg ngk video kt bwh ni, tunang aku pakai safety jaket aku! padahal wane oren tu utk construction je! tp digunakan utk kt tgh2 jln raye lak! kalu polis ngk pn mest pelik kan.. apedaaaa...
video
hehehe..ngk..akhirnya bgerak pn kete-kete kn..xdela aku tsekat je kt tepi bulatan tu! hampeh masing-masing..tak tau pikir agaknye..sume nk lepaskn diri masing-masing je..hukhuk..

kalu korg pasan time aku da nk lepas dr tunang aku tu smpat lg die tunjuk tgn suh aku ke kiri tgu die kt tepi jalan sne tuuuuu...hehehehe...tahu la aku kann..tak kn la aku nk tgl kn je tunang aku kt tepi jalan kn.. dan xkan la aku nk buat-buat tak kenal lak kan.. ishh..ishhh... (ang xkn tglkn abg kt tepi atau kt tgh jln nyeee! :p)..

pape pn..cepat ucapkn terima kasih kt tunang aku tu kt sape2 yg ade time kejadian tu! jauh gakla die bjalan nk dapatkn aku..maksud aku, nk g kt kete balik la.. sb aku xpat nk parking kete dkt2 ngn die time tu, sbb kte da bsusun-susun n tmpt xsesuai aku nk benti tgu die.. btw, good job abang! n kpd pgguna2 jalan raya yg len, lenkali da ngk jem cmtu korg pk la sket, jln la men nk godok2 je kete dpn, smpai xputus2! tade laluan langsung! cmnela nk gerak kalu cmtu! Adeh! bertindak guna kan akal masing-masing! br btol manusia! huhu..

ok la, tu je nk cite! nak sambung komen plan lg! tensen..tensennnn!

[Catatan : rase cm nk cr keje len je! Huh]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Saturday, August 13, 2011

BFF Photoshoot!

[Catatan: Nak balik amek en tunang, Bye!]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin

Friday, August 12, 2011

Part 3 - Sepanjang Majlis

Terlebih dahulu nak ucap jutaan terima kasih kepada ibu aku (tu mmg penting - byk dah abskn wit ibu ni..hehehe), adik beradik aku..Along, abang arif, aji, anem, dekman, taklupe gak pd adik beradik  len mak len bapak, abg mie, abg achek, abg wan, kak yati, kak syawal..dan sumelaa.. (rajin dorg ni), Sedare mare (yg dekat n jauh dtg! suke sgt! thanks datanggg..), jiran tetangge! dan tak lupe kwn2 aku yg aku sygggg sgt! thanks sgt2 tau...

So, korg ngk la gambar-gambar kt bawah ni..kalu korg semua tade muke aku xseceria ini...^_^

Rombongan Pihak Lelaki Baru Sampai: 
Time dorg da masuk ni, aku tengah kelam kabut ngk bersiap-siap..mau taknye..akak andam dtg lewat..Akak andam tu pn kelam kabut kne make-up kn org..kalu xcilap aku pas die make-up aku tu ade 2psg pengantin lg kot nk die make-up kn..so..tengok jela, muke aku yg mcm tepung gomak tu..hehehe..tapi tak tahu la bg korg tepung ape lak kan..hehehe..(seb bek dlm gmbr tak nmpk sgt gomaknye!)
Ni sume br mnduduk kn bon*** masing-masing..hikhik
Cume ade brg dr pihak laki je..brg dr pihak pmpuan lom dikuarkn lg..masih kt dlm bilik!
Ni org-org kuat dr pihak lelaki & pmpuan..hehehe
Ni Ibu aku! Syg ibu! Nti angah balas blk sume ye ibu!! ^_^
Ni mak encik Tunang...
Yg pakai kopia putih tu pakcik sedare aku (belah ibu)...yg blkg tu plak..pakcik aku! (bapak tiri aku)..
Ni aku pn tak tahu ape yg dorg borakkn..hehehe..time ni xstart lg ni kot..br nk beramah mesra kot..hehehe
Ni kaum-kaum hawa dr pihak lelaki! *Eh chop..ade bape kerat kaum adam...
Tu tgh kire bape byk batu kt cincin kot!
Rasenye time ni majlis da mule da kot!
Ermmm...k la xtahu ape lg nk cite kt gambar-gambar ni..korg ngk jela ehh...
Eh chop!! Tertarik nk komen gmbar kt bawah ni..iklan jap ehhh..:p
Tu kakak biras aku tu tido ke?? hehehe :p









Chop..haaa...ni die!! Kne dok luar la ye! senyum-senyum kambing! beekkkk..bekkkk..:p
Ok..sambung balik ngk k..nengok je tau..jgn cakap pape..tp senyum bole! hihihi...
Ni rase nye dorg da abs bercerita!

So, absla cite time part 1, bab pihak lelaki br dtg smpai la dorg da sembang-sembang tu...so skg nk tunjuk gambar time nk sarung cincin...time ni Allah saje tahu betape gemuruh je jiwa...(Eh da mcm lirik Faizal Tahir le pulak) hehhe... Gemuruh jiwaaaa...semangat membaraaaa....Lalalalallaaa~..tetibe meroyan jap.. 

Time Nak Sarung Cincin:
Malu gile time ni! dgn muke "tebal" tuuuu..tp seb bek ade yg puji! *_*
^_^
Dah dpt cincin kne la cium tgn bakal mak mentua kn..kang kne rmpas blk cincin tu kang br tahu..hehehe..
Ok! da selesai bab sarung cincin dah! Alhamdulillah! Aku dah jadi tunang orang dah! Dah jdi tunang kepada Abd Munir Mohamad Bin Abd Khalil! (mest paktam ni kembang-kembang aku dah sebut name die ni...siap highline lg name tu..) terharu tak...ngeh3...Hehehe..so pani kne blaja masak la kan bang!! hehehe..

Selesai satu bab! Time utk bacaan doa pula! ....*Thanks kpd sume yg tadah tgn tu! Doakan kebahagian kami! ;)
Ok, skng layan gambar-gambar sepanjang majlis k..ngkla sape yg dtg..tadela rmai sgt dan tadela sket sgt..hehehe...

Sekitar Majlis:
Mest penat ngk kan..hehehe..jap nk tayang gambar-gambar kt dalam bilik jap lak tau..meh nengok meh!!

Posing Dalam Bilik Lak:
Thanks ibu sb hiaskn bilik ni..











Ni sje wat aksi gedik!:p
Kalu korg nak tahu, ibu aku yg hiaskn bilik tu...bak kate sume la ibu aku yg sediakan..tu ole-ole pn ibu aku yg da sediakn..balik-balik uma je sume da tersedia.. terukkn aku..tp bkn aku xnk tolong..cume dorg cpt sgt siapkn sume nye tu...hukhuk..so xsempat aku nk tlong..huhuhu

Time Semua Nak Balik Dah:
Ok..sebelum balik tu tunjuk dl ape yg dibawak blk..mne tau kang ade yg xdpt ke..hehehe..
semuaa da nk tgl kan aku da ni..:(
p/s: Korg semuaaaaa! Thanks sebab sudi dtg!!! Tak tahu cmne nk balas..Hanya Allah saje dpt balas ye...So pani kalu korg sume nk dtg time aku kawen sure dah xsesat lg kan..hehehe...thankss tauuuuuu

[Catatan: Maafla lambat nk upload gmbr2 tunang, Cd gambar bru dpt!]

Salam Perkenalan, 

Norliza Nordin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...